Γενικά

Φιντέλ Κάστρο: Η ημέρα που «έφυγε» ένας μεγάλος ηγέτης

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο εμβληματικός ηγέτης της Κούβας, Φιντέλ Κάστρο, έφυγε από την ζωή πλήρης ημερών, σε ηλικία 90 ετών.

Γόνος εύπορης οικογένειας γαιοκτημόνων με αρκετά μεγάλες εκτάσεις φυτείας ζαχαροκάλαμων, ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους, όπως ήταν το πλήρες όνομά του, γεννήθηκε στο Μπιράν της επαρχίας Οριέντε, στην ανατολική Κούβα. Αποτέλεσε το δεύτερο από τα πέντε εξώγαμα παιδιά που απέκτησε ο πατέρας του, Άνχελ Κάστρο, με την μαγείρισσα της οικογένειας και το 1945 ενεγράφη στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας για να σπουδάσει νομική.

Μετά την αποφοίτησή του το 1950, ο Κάστρο άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου για μία διετία στην Αβάνα, όπου κέρδισε την επωνυμία «δικηγόρος των φτωχών» επειδή δεν ζητούσε αμοιβή από όσους δεν ήταν οικονομικά ευκατάστατοι. Από τα φοιτητικά του χρόνια ο Κάστρο αναμείχτηκε στα επαναστατικά κινήματα εναντίον της δικτατορίας του Φουλχένσιο Μπατίστα και στις 26 Οκτωβρίου του 1953 ηγείται της επίθεσης 120 ανδρών κατά των στρατιωτικών καταυλισμών στο Σαντιάγο ντε Κούβα, όπου και συλλαμβάνεται.

Κατά την απολογία του ο Κάστρο θα ξεστομίσει την ιστορική φράση «η ιστορία θα με αθωώσει» και θα καταδικαστεί σε 15ετή φυλάκιση. Στις 15 Μαΐου 1955 θα αμνηστευθεί και θα καταφύγει ως εξόριστος στο Μεξικό, όπου εκεί θα γνωρίσει τον Τσε Γκεβάρα και θα μυήσει αρκετούς Κουβανούς εξόριστους στην επανάσταση για την ανατροπή του καθεστώτος Μπατίστα.

Στις 2 Δεκεμβρίου 1956 αποβιβάζεται με λίγους άντρες στην Κούβα και εκεί οι επαναστάτες θα αρχίσουν να οργανώνουν το αντάρτικο στα βουνά της Σιέρα Μαέστρα. Το επαναστατικό κίνημα θα λάβει τεράστιες διαστάσεις μέσα στην επόμενη διετία και την 1η Ιανουαρίου 1959 οι αντάρτες θα καταλάβουν την Αβάνα. Ο Μπατίστα θα αποδράσει από την Κούβα και ο Κάστρο θα αναλάβει καθήκοντα πρωθυπουργού, αξίωμα το οποίο διατήρησε μέχρι και το 1976.

Το μεγάλο πλήγμα που υπέστησαν τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα των ΗΠΑ στην Κούβα και οι στενοί δεσμοί που ανέπτυξε ο Κάστρο με την Σοβιετική Ένωση, με την οποία οι ΗΠΑ είχαν εμπλακεί σε Ψυχρό Πόλεμο, οδήγησαν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντουάιτ Αϊζενχάουερ να διαθέσει το ποσό των 13,1 εκατομμυρίων δολαρίων στην CIA προκειμένου να ανατραπεί ο νέος Κουβανός ηγέτης. Η επιχείρηση οδηγήθηκε σε ολικό φιάσκο με την ανεπιτυχή απόβαση των μυστικών υπηρεσιών στον Κόλπο των Χοίρων στις 17 Απριλίου 1961.

Στις 2 Οκτωβρίου 1965, ο Φιντέλ Κάστρο θα ιδρύσει το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κούβας και το 1975 αποφασίζει να μετάσχει στον εμφύλιο της Ανγκόλας και να ενισχύσει τα στρατεύματα του Λαϊκού Κινήματος, για την απελευθέρωση της χώρας.

Η πτώση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 θα σημάνει την απαρχή μεγάλων οικονομικών δυσκολιών για την Κούβα και ο Κάστρο αναγκάζεται να προβεί σε ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Το 2006 ο Κουβανός ηγέτης θα διαγνωστεί με καρκίνο του εντέρου και θα υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, μεταβιβάζοντας προσωρινά τα σκήπτρα της εξουσίας στον αδερφό του, Ραούλ Κάστρο. Στις 19 Φεβρουαρίου 2008 ο Φιντέλ Κάστρο θα ανακοινώσει την οριστική του παραίτηση μετά από μισό αιώνα στο τιμόνι της Κούβας και στις 25 Νοεμβρίου 2016 θα αφήσει την τελευταία του πνοή στην Αβάνα, σε ηλικία 90 ετών.

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Back to top button