Άλλα αθλήματα

Θανάσης Ζησιόπουλος: Από την προπονητική άρσης βαρών, στον αγώνα κατά της πανδημίας

Από έφορος και προπονητής του τμήματος άρσης βαρών του Άρη επιλέγει αυτό το διάστημα να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Από έφορος και προπονητής του τμήματος άρσης βαρών του Άρη επιλέγει αυτό το διάστημα να προσφέρει τις υπηρεσίες του εθελοντικά στη μάχη κατά του κορωνοϊού.

Ο Θανάσης Ζησιόπουλος μιλάει στο SDNA για αυτή την κίνηση του και πως πήρε την απόφαση να καταθέσει αίτημα και να ενισχύσει ένα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Το εθνικό σύστημα υγείας δέχεται μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα με τα κρούσματα να είναι σταθερά πολλά, τους διασωληνωμένους να γεμίζουν τις ΜΕΘ και τα θύματα από κορωνοϊό να είναι καθημερινά. Ειδικότερα η κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα και στη Θεσσαλονίκη είναι αρκετά δύσκολη κάνοντας επιτακτική την ανάγκη ενίσχυσης του ανθρώπινου δυναμικού.

Πριν λίγες μέρες ο Ερασιτέχνης Άρης είχε ανακοινώσει ότι «ο έφορος και προπονητής του τμήματος Άρσης Βαρών και Crossfit του συλλόγου μας, Θανάσης Ζησιόπουλος, φυσικοθεραπευτής στο επάγγελμα, θα προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του για παροχή αναπνευστικής φυσικοθεραπείας ασθενών Covid-19», με τον προπονητή του τμήματος να καταθέτει το αίτημα του, το οποίο έγινε δεκτό και από μέρα σε μέρα θα ενισχύσει ένα από τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

Ο Θανάσης Ζησιόπουλος μίλησε στο SDNA.gr για αυτή την πρωτοβουλία του, αναφέρθηκε στη δύσκολη κατάσταση που υπάρχει στα νοσοκομεία και παράλληλα μίλησε και για την κατάσταση στον ερασιτεχνικό αθλητισμό, με τις προπονήσεις να έχουν σταματήσει εδώ και αρκετό καιρό λόγω των μέτρων για τον Covid-19.

«Είμαι φυσικοθεραπευτής και εδώ και αρκετά χρόνια εξασκώ το επάγγελμα. Ένας από τους λόγους που πήρα αυτή την πρωτοβουλία είναι ότι στον ερασιτεχνικό αθλητισμό αυτή τη στιγμή έχουμε πάρα πολύ χρόνο και έπειτα σαν φυσικοθεραπευτής, έχοντας και κάποια προσωπικά βιώματα, ήθελα να το κάνω, να συμμετέχω σε όλο αυτό. Προέκυψε ένα προσωπικό ζήτημα και μέσα στην εβδομάδα θα ξεκινήσω σε κάποιο νοσοκομείο.

Σαν φυσικοθεραπευτής θα κάνω αναπνευστική φυσικοθεραπεία και έγερση σε ασθενείς με covid-19. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχει περάσει η επίδραση του ιού και έχουν αντισώματα. Τα μέτρα πρόληψης που παίρνουν στα δημόσια νοσοκομεία, που εκεί οι άνθρωποι υπερβαίνουν τον εαυτό τους, είναι αρκετά αποτελεσματικά. Από εκεί και πέρα σε όλους υπάρχει το ενδεχόμενο να νοσήσουμε καθώς δεν μπορεί κάποιος να μείνει και για 24 ώρες στο σπίτι».

Οι άνθρωποι στα νοσοκομεία κάνουν κάθε μέρα μικρά θαύματα και κρατάνε κόσμο στη ζωή και τον επαναφέρουν

Τι είναι ακριβώς η αναπνευστική φυσικοθεραπεία;

«Ο covid-19 είναι ιός που προσβάλλει κυρίως το αναπνευστικό μας σύστημα με δύσπνοια, λοίμωξη του αναπνευστικού κτλ. Ο κύριος αναπνευστικός μυς είναι το διάφραγμα και πέρα από αυτό στα πνευμόνια , στο ανώτερο αναπνευστικό σύστημα κατακάθονται βλέννες. Με την αναπνευστική φυσικοθεραπεία, δυναμώνουμε τον μυ, το διάφραγμα, ενδυνάμωση με συγκεκριμένο ασκησιολόγιο και με τεχνική που χρησιμοποιούμε βοηθούμε τα πνευμόνια να βγάλουμε την απόχρεμψη. Όταν μένουμε για μεγάλο διάστημα κλινήρεις υπάρχει ο κίνδυνος της κατάκλισης, να δημιουργηθούν πληγές, να ανοίξει το δέρμα και επίσης πρέπει να γίνει έγερση, να σηκωθεί, και για να γίνει αυτό σε έναν ασθενή που είναι δύο βδομάδες στη ΜΕΘ και έχει αποδυναμωθεί πλήρως , υπάρχει μία συγκεκριμένη διαδικασία. Δεν έχει μεγάλη σημασία η ηλικία, απλά όσο πιο νέος τόσο πιο γρήγορα θα ανακτήσει τις δυνάμεις του κάποιος και θα ανταποκριθεί».

Τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης υποφέρουν, με πολλές εισαγωγές και λίγες άδειες κλίνες στις ΜΕΘ…

«Η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και όπως μου έχουν πει και θεράποντες γιατροί, αυτή είναι η κορυφή του παγόβουνου γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που για διάφορους λόγους δεν έχουν πάει στο νοσοκομείο και προτίμησαν να μείνουν σπίτι τους. Αν είχαν πάει όλοι αυτοί δε θα χωρούσαν στα νοσοκομεία. Ήδη δε χωράνε. Υπάρχει ανάγκη για ανθρώπινο δυναμικό. Οι άνθρωποι στα νοσοκομεία κάνουν κάθε μέρα μικρά θαύματα και κρατάνε κόσμο στη ζωή και τον επαναφέρουν στη ζωή. Εύχομαι αισιοδοξία μόνο και αλληλεγγύη. Η ανθρωπότητα έχει περάσει πιο δύσκολες καταστάσεις, θα περάσει και αυτό».

Στον ερασιτεχνικό αθλητισμό έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα. Το δικό σας σχόλιο γι’ αυτό;

«Είναι ζωτικής σημασίας για κάθε χώρα. Αν η δική μας θέλει να έχει αθλητισμό, πολιτισμό, παιδεία πρέπει να έχει ερασιτεχνικό αθλητισμό. Στελεχώνονται οι Εθνικές ομάδες. Γίνεται ένα μικρό λάθος, ένας συγκερασμός με τα γυμναστήρια, άλλο πράγμα το ένα άλλο το άλλο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός μπορεί με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα για την πρόληψη διασποράς του ιού να λειτουργήσει, είτε με ατομικές προπονήσεις, είτε με ομαδικές χωρίς οι αθλητές να έρχονται σε επαφή, με συγκεκριμένο αριθμό ατόμων ανάλογα με το εμβαδό του κάθε προπονητηρίου. Δεν μπορείς σε έναν αθλητή να λες να διακόψει την προπόνηση για 2-3 μήνες και μετά να επανέλθει. Ο αθλητής δεν είναι μηχανή.

Σε επίπεδο φυσικής κατάστασης θα μπορούσαν να συνεχιστούν οι προπονήσεις και μιλάω για αθλητές που έχουν αγωνιστικό δελτίο και αγωνιστική δραστηριότητα και αναγνωρισμένα σωματεία. Δε γίνεται τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να απέχουν οι αθλητές από το πρόγραμμα τους».

πηγή: SDNA

Διαβάστε επίσης

Διαβάστε επίσης
Close
Back to top button