Γενικά

Κορωνοϊός: Αγωνία για διασωληνωμένους και μεταλλάξεις – Τρομάζει η αύξηση

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες.

Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες δέκα ημέρες.

Δύο είναι τα κρίσιμα… μέτωπα κορωνοϊού στη χώρα μας και αφορούν από τη μία την ασφυξία στα νοσοκομεία λόγω της μεγάλης αύξησης των διασωληνεμένων και από την άλλη η διασπορά των μεταλλάξεων και ειδικά της βρετανικής στις περισσότερες περιοχές. Αρχές και ειδικοί εστιάζουν σε αυτά τα δύο ζητήματα, για τα οποία αναμένουν αποτελέσματα και ύστερα από την εφαρμογή των νέων αυστηρότερων μέτρων του νέου lockdown, που βρίσκεται στην τρίτη του ημέρα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε όλη τη χώρα νοσηλεύονται πλέον 3.223 ασθενείς με λοίμωξη λόγω κορωνοϊού, εκ των οποίων περίπου οι μισοί, 1.581, βρίσκονται στα νοσηλευτικά ιδρύματα του λεκανοπεδίου. Οι διασωληνωμένοι ανέρχονται στους 449, καταγράφοντας σταθερά αύξηση στις τελευταίες 10 ημέρες, και δημιουργώντας αγωνία για τους ανθρώπους που δίνουν σκληρή μάχη για τη ζωή τους, αλλά και για τις αντοχές του συστήματος δημόσιας υγείας. Μόλις την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου οι διασωληνωμένοι ήταν 367 και στις 18 του ίδιου μήνα ήταν 320. Το αρνητικό ρεκόρ των διασωληνωμένων – το οποίο όλοι απεύχονται να καταρριφθεί- καταγράφηκε στις 3 Δεκεμβρίου 2019 και ήταν 622.

Να σημειωθεί παράλληλα ότι τις τελευταίες 20 ημέρες, έχουν προστεθεί 491 απλές κλίνες COvid-19, φτάνοντας τις 2.122 και 90 κλίνες ΜΕΘ-COVID-19 φτάνοντας στις 319 (δηλαδή αύξηση 40%), ενώ ετοιμάζονται επιπλέον κλίνες για τις αμέσως επόμενες μέρες. Παρόλα αυτά, στην Αττική η πίεση που δέχεται το ΕΣΥ είναι πολύ μεγάλη.

Επέλαση της μετάλλαξης

Επίσης όπως προαναφέρθηκε ένα στοιχείο που δημιουργεί μεγάλη ανησυχία είναι η αύξηση 70% παρουσιάζει η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΕΟΔΥ, την ώρα που τα κρούσματα του κορωνοϊού παραμένουν σε υψηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης εξέτασε 944 δείγματα στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Ηπείρου, Ιονίων Νήσων, Θεσσαλίας, Κρήτης, Αττικής και τις Περιφερειακές Ενότητες Φθιώτιδας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Κορινθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Μυτιλήνης και Σύρου και από αυτά τα 677 βρέθηκαν με την βρετανική μετάλλαξη η οποία έχει αρχίσει και εξαπλώνεται σε όλη τη χώρα. Παράλληλα, βρέθηκαν και 21 κρούσματα νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης, κάτι που σημαίνει πως από τα 944 δείγματα που εξετάστηκαν, τα 702 αφορούν μεταλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί στη χώρα 1.667 κρούσματα της βρετανικής μετάλλαξης και 48 της νοτιοαφρικανικής. Τα 48 κρούσματα της νοτιοαφρικανικής είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, 2 από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και 5 από την Περιφέρεια Αττικής.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button