ΓενικάΤοπικές Ειδήσεις

Μαζί με τον Αγιασμό των Υδάτων στο Γοργοπόταμο εγκαινιάστηκε σήμερα και ο νέος τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης Λαμίας(pics)

Μαζί με τον Αγιασμό των Υδάτων στο Γοργοπόταμο εγκαινιάστηκε σήμερα και ο νέος τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης Λαμίας

Με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Γοργοπόταμο ο Εορτασμός των Θεοφανίων και η τελετή Αγιασμού των Υδάτων χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φθιώτιδος κ.κ Νικολάου, με την παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Δημάρχου Λαμιέων κ. Νικόλαου Σταυρογιάννη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Ζωοδόχου Πηγής, κλήρος και πιστοί κατευθύνθηκαν υπό τους ήχους της Δημοτικής Φιλαρμονικής Λαμίας στο Γοργοπόταμο, όπου και πραγματοποιήθηκε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων.

Ακολούθησε η τελετή εγκαινίων του νέου τροφοδοτικού αγωγού ύδρευσης της Λαμίας από τις πηγές Γοργοποτάμου, ένα έργο πνοής για το Δήμο Λαμιέων που ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2017.

Ο νέος αγωγός εξυπηρετεί τις σημερινές και μελλοντικές ανάγκες της Λαμίας αλλά και των οικισμών Σταυρού, Ροδίτσας, Μεγάλης Βρύσης, Αγίας Παρασκευής, Κόμματος, Ανθήλης, Λυγαριάς, Αγριλιάς, Φραντζή, Φραντζόμυλου, Ζιακέϊκων (με έργο που θα εκτελεσθεί άμεσα), ενώ σε λίγο καιρό ο νέος αγωγός θα αποτελεί εναλλακτική υδροδότηση και των οικισμών Λειανοκλαδίου, Αμουρίου και Ζηλευτού.

Τέλος, ξεκινά φέτος το έργο ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής του Γοργοποτάμου, μέσω ενός δικτύου δασικών περασμάτων που θα δημιουργήσουν μία ενιαία διαδρομή μέσα από το δάσος μέχρι την φυσική πηγή του ποταμού.

Τo εγχείρημα θα εντάξει πλήρως τις σωληνώσεις στο φυσικό τοπίο αποκαθιστώντας το και θα κάνει την περιοχή προσβάσιμη επιτρέποντας στον επισκέπτη να την εξερευνήσει στη μεγαλύτερή της έκταση.

Ο Δήμαρχος Λαμιέων Νικόλαος Σταυρογιάννης, στην ομιλία του κατά την τελετή των εγκαινίων,  επισήμανε:

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση και υπερηφάνεια εγκαινιάζουμε σήμερα το μεγαλύτερο και σημαντικότερο ίσως έργο που έχει κατασκευάσει η Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας στην 35ετή πορεία της, το νέο τροφοδοτικό αγωγό της Λαμίας από το Γοργοπόταμο που υδροδοτεί και δίνει ζωή σε ολόκληρο το Δήμο Λαμιέων.

Ανατρέχοντας στην τοπική μας ιστορία, διαπιστώνουμε ότι η ύδρευση για την Λαμία υπήρξε ανέκαθεν ένα μεγάλο πρόβλημα, μιας και το νερό ήταν λιγοστό και αμφιβόλου ποιότητας που προκαλούσε ασθένειες και θανάτους.

Η ύδρευση γινότανε από πηγές, πηγάδια και στέρνες έως τις αρχές του προηγούμενου αιώνα όταν επί δημαρχίας του Νίκου Κρίτσα χτίστηκε το υδραγωγείο στη περιοχή της “Ταράτσας”, απ’ όπου υδροδοτήθηκαν σχεδόν όλοι οι κάτοικοι της πόλης.

Ο Δήμαρχος, όμως, που κατάφερε να απαλλάξει οριστικά την πόλη από την ελονοσία σφραγίζοντας όλα τα πηγάδια και φέρνοντας το 1929 στη Λαμία καθαρό νερό από το Γοργοπόταμο, ήταν ο Ιωάννης Μακρόπουλος. Ήταν έργο πραγματικά ζωτικής σημασίας και εξαιρετικά δύσκολο, τεχνικά, να εκτελεστεί.

Επόμενος μεγάλος σταθμός στην ιστορία ύδρευσης της πόλης μας ήταν το έτος 1972, όταν επί δημαρχίας Νίκου Μουντούρη κατασκευάσθηκε νέα, μεγάλη δεξαμενή στο λόφο του Αγίου Λουκά, έγιναν καινούργια έργα υδροληψίας στο Γοργοπόταμο, τρεις γεωτρήσεις, νέοι συλλεκτήρες νερού στις πηγές του ποταμού και  αντικατάσταση των σωλήνων ύδρευσης.

Από τότε, φτάνουμε στο σήμερα και στο νέο αγωγό, μήκους 11 χιλιομέτρων και διαμέτρου 800 χιλιοστών. Ο νέος τροφοδοτικός αγωγός ύδρευσης της Λαμίας έχει τη δυνατότητα μεταφοράς ποσότητας νερού μέχρι 46.000 μ3 την ημέρα, δηλαδή ποσότητα σχεδόν διπλάσια των σημερινών αναγκών της πόλης.

     Το μέγεθος του έργου μπορεί να εξασφαλίζει ανά πάσα στιγμή τις ανάγκες υδροδότησης της Λαμίας τουλάχιστον για τον 21ο αιώνα.

     Εξ’ ίσου σημαντικό γεγονός, αποτελεί η ταυτόχρονη διατήρηση σε ενεργητική εφεδρεία του παλαιότερου χαλύβδινου αγωγού που κατασκευάσθηκε το 1970 και εξασφαλίζει την εναλλακτικότητα στην υδροδότηση της πόλης. Με το τρόπο αυτό περιορίζονται ή και μηδενίζονται οι πιθανότητες να μείνει χωρίς νερό η Λαμία για πολλές ημέρες ή και ώρες σε ενδεχόμενη λειψυδρία, σοβαρή βλάβη και μείωση της παροχής από τις πηγές που την υδροδοτούν.

     Ο προϋπολογισμός δημοπράτησης του έργου ήταν 11.961.750 € με Φ.Π.Α. και πρόκειται για το μεγαλύτερο σε προϋπολογισμό έργο που έχει κατασκευάσει η Δ.Ε.Υ.Α.Λ. μέχρι σήμερα.

Διαβάστε επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *


Back to top button