Τοπικές Ειδήσεις

Σχολεία: Xωρίς προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις η λήξη της σχολικής χρονιάς

Τις ημερομηνίες για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, τις προαγωγικές εξετάσεις αλλά και την παράταση του σχολικού έτους θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Τις ημερομηνίες για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, τις προαγωγικές εξετάσεις αλλά και την παράταση του σχολικού έτους θα ανακοινώσει σήμερα το υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα στις 11:00 η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, θα ανακοινώσει τις αποφάσεις για όλα τα προβλήματα τα οποία έχουν προκύψει στην εκπαίδευση, λόγω των περιορισμών, που επέβαλλε η πανδημία.

Η υπουργός Νίκη Κεραμέως, η υφυπουργός Ζέττα Μακρή και ο γενικός γραμματέας κ. Αλέξανδρος Κόπτσης θα ανακοινώσουν και επίσημα τις ημερομηνίες για την επαναλειτουργία όλων των σχολείων, τις προαγωγικές εξετάσεις, την παράταση του σχολικού έτους για όλες τις βαθμίδες καθώς και των θεμάτων, που άπτονται των πανελλαδικών εξετάσεων.

Η ημερομηνία για το άνοιγμα των σχολείων έχει «κλειδώσει» για τις 10 Μαΐου και μόνο κάποια μεγάλη ανατροπή στα επιδημιολογικά δεδομένα μπορεί να την αλλάξει.

Όσον αφορά στην παράταση του σχολικού έτους φαίνεται ότι θα ορισθεί στις:

11 Ιουνίου για Γυμνάσια και Λύκεια

25 Ιουνίου για Δημοτικά σχολεία

Παράλληλα, οι Πανελλαδικές εξετάσεις, προγραμματίζεται να διεξαχθούν στα μέσα του Ιουνίου, με επικρατέστερες ημερομηνίες την 14η ή την 15η Ιουνίου.

Όσον αφορά στις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις φέτος, όπως όλα δείχνουν δεν θα διεξαχθούν, λύση η οποία επιλέχτηκε και πέρσι, προκειμένου οι μαθητές να κερδίσουν χρόνο με περισσότερα δια ζώσης μαθήματα.

Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εφαρμοστεί ούτε και φέτος το σύστημα της επιλογής θεμάτων μέσα από την Τράπεζα Θεμάτων, όπως αρχικά είχε αποφασισθεί για φέτος για τους μαθητές της Α΄ λυκείου.

Το «αγκάθι» των πανελλαδικών εξετάσεων

Και ενώ για όλα τα προηγούμενα ζητήματα οι αποφάσεις πάρθηκαν σχετικά εύκολα παραμένουν τα σοβαρά ζητήματα, που αφορούν στις πανελλαδικές, όπως η κατανομή των εισακτέων στα πανεπιστήμια, ο συνολικός αριθμός των εισακτέων και πάνω απ΄ όλα η εφαρμογή η όχι της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στις φετινές εξετάσεις.

Φέτος για πρώτη φορά ο αριθμός των εισακτέων με τροπολογία, που κατέθεσε η υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως, προς ψήφιση, στη Βουλή, μετατίθεται για τις 15 Μαΐου (σ.σ. αντί 15 Απριλίου όπως προβλέπει ο ισχύον νόμος) η ημερομηνία ανακοίνωσης του αριθμού εισακτέων.

Η ανακοίνωση του αριθμού των εισακτέων και η κατανομή τους σε κάθε τμήμα είναι μια εξαιρετικά σημαντική πληροφορία για τους υποψήφιους, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα φέτος κάποια τμήματα μπορεί και να «εξαφανιστούν» από τον χάρτη των λόγω κατάργησης ή συγχώνευσης με άλλα συγγενή.

Κατά τα λοιπά προκειμένου να μην μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε σημαντικό βαθμό φέτος, το πιθανότερο είναι ότι θα πριμοδοτηθούν με περισσότερες θέσεις τα πανεπιστήμια της περιφέρειας, επιλογή που έχει προκριθεί και κατά το παρελθόν.

Ελάχιστη βάση εισαγωγής

Για φέτος πάντως και όσον αφορά στις πανελλαδικές αυτό που πραγματικά «καίει» τους υποψήφιους και κυρίως αυτούς των χαμηλών επιδόσεων είναι η εφαρμογή η όχι της ΕΒΕ (Βάση εισαγωγής).

Μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, και κόμματα της αντιπολίτευσης ζητούν να μην εφαρμοστεί για φέτος καθώς τα παιδιά της Γ’ Λυκείου είναι εξαιρετικά πιεσμένα και αγχωμένα και αυτό είναι κάτι που θα τα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο.

Παρ΄ όλα αυτά στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας επικρατεί προβληματισμός για το ζήτημα καθώς τουλάχιστον η κυρία Κεραμέως, δεν θα ήθελε να κάνει και αυτή την υποχώρηση, που όμως είναι αναγκαία και σωστή για τους μαθητές οι οποίοι προετοιμάζονται για τις εξετάσεις κάτω από δύσκολες συνθήκες και πάντως όχι ισότιμες για όλους.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε επίσης

Back to top button