Uncategorized

«Να αναβληθεί η έναρξη του πρωταθλήματος αν δεν υπάρχουν πειθαρχικές αποφάσεις της ΕΠΟ»

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, καθηγητής αθλητικού δικαίου και νομικός συνεργάτης της FIFA, δήλωσε πως δεν πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα όσο υπάρχουν σε εκκρεμότητα στοιχεία για χειραγωγημένους αγώνες.

Ο Γρηγόρης Ιωαννίδης, καθηγητής αθλητικού δικαίου και νομικός συνεργάτης της FIFA, δήλωσε πως δεν πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα όσο υπάρχουν σε εκκρεμότητα στοιχεία για χειραγωγημένους αγώνες.

Την άποψη πως δεν πρέπει να αρχίσει το πρωτάθλημα όσο υπάρχουν σε εκκρεμότητα στοιχεία για πιθανή χειραγώγηση αγώνων στο πλαίσιο των ερευνών για το διεθνές κύκλωμα παράνομου στοιχηματισμού, που δρούσε και στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Γρηγόρης Ιωαννίδης.

Ο καθηγητής αθλητικού δικαίου στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και νομικός συνεργάτης της FIFA μιλώντας στον bwinΣΠΟΡ FM 94,6 τόνισε πως η ΕΠΟ πρέπει να κινηθεί σε πειθαρχικό επίπεδο ανεξάρτητα από το ποινικό σκέλος της υπόθεσης.

«Η ΕΠΟ μπορεί να κινηθεί ανεξάρτητα ή σε συνεργασία με την ελληνική δικαιοσύνη. Κάθε ενέργεια μπορεί να γίνει με ανεξάρτητη διαδικασία. Μπορεί να τρέξει πολύ πιο γρήγορα από την ποινική διαδικασία. Κανονιστική ευθύνη έχουν και οι λίγκες, δηλαδή μπορούν να αρχίσουν τη διαδικασία η Super League 1 και η Super League 2. Η αθλητική δικαστική εξουσία, που πηγάζει από την ΕΠΟ, είναι ανεξάρτητη και δεν επιτρέπει συμμετοχή της κυβέρνησης», τόνισε.

Παράλληλα αναφέρθηκε στους κινδύνους να αρχίσει το πρωτάθλημα όσο υπάρχουν τέτοιες «σκιές». «Δεν πρέπει να ξεκινήσει κανένα πρωτάθλημα, γιατί εφόσον αποδειχτούν οι κατηγορίες, σημαίνει ότι υπάρχει αλλοίωση.

Μπορεί να υπάρχει αλλοίωση αποτελεσμάτων και πρωταθλημάτων. Δεν υπάρχει λόγος να αρχίσουν τα πρωταθλήματα όταν υπάρχουν στοιχεία που δείχνουν ότι μπορούν να αποδειχτούν οι κατηγορίες. Τότε θα πρέπει να υπάρχει ανακατάταξη, τόσο στην ανώτερη όσο και στην κατώτερη κατηγορία», σημείωσε.

Όσο για το πώς θα πρέπει να χειριστούν τα αρμόδια όργανα την υπόθεση, είπε: «Οι δικαστές θα χρειαστούν τη βοήθεια ειδικών που θα τους κατευθύνουν στη νομολογία του CAS. Θα πρέπει να έχουν εξειδικευμένες γνώσεις στο κανονιστικό πλαίσιο της FIFA και της UEFA. Τα στοιχεία που υπάρχουν, είτε είναι οπτικοακουστικό υλικό είτε εκθέσεις εμπειρογνωμόνων, σημαίνει αλλά θα πρέπει να έχουν ειδικές γνώσεις».

Τέλος, για τις πιθανές ποινές και αν προκύπτει ακόμη και ζήτημα υποβιβασμού ομάδων ανέφερε: «Το βάρος απόδειξης στο αθλητικό δίκαιο είναι σαν μια σκάλα που ανοίγει και κλείνει. Όσο πιο σοβαρή είναι η κατηγορία, τόσο πιο ψηλά πρέπει να σηκώσεις τη σκάλα για το βάρος απόδειξης».

Πηγή: Sport- fm

Διαβάστε επίσης

Back to top button