Νέα από ΕλλάδαΠοδόσφαιρο

Ποιος αξίζει να φοράει το Νο 1 της Εθνικής ομάδας;

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παρήγαγε ανέκαθεν καλούς τερματοφύλακες. Καλούς ναι, παγκόσμιας κλάσης σπάνια. #ΕθνικήΕλλάδος #τερματοφύλακες #Νο1

Το ελληνικό ποδόσφαιρο παρήγαγε ανέκαθεν καλούς τερματοφύλακες. Καλούς ναι, παγκόσμιας κλάσης σπάνια.

Ο Νίκος Πεντζαρόπουλος ήταν ο αίλουρος των πρώτων μεταπολεμικών χρόνων, σύμφωνα με τις μαρτυρίες αυτών που τον είδαν δια ζώσης, καθώς από την εποχή δυστυχώς σπανίζει το αποδεικτικό υλικό. Ο Τάκης Οικονομόπουλος, ο επονομαζόμενος «Πουλί» συνδύασε την καριέρα του με τη μοναδική συμμετοχή ελληνικής ομάδας σε ευρωπαϊκό τελικό, το 1971 το Wembley με τη φανέλα του Παναθηναϊκού. Ο Αντώνης Νικοπολίδης, που ήταν ο καταλύτης στην παραμυθένια πορεία του Euro 2004 και ψηφίστηκε, δικαιότατα, στην καλύτερη ενδεκάδα της διοργάνωσης, έχασε καλά ποδοσφαιρικά χρόνια μένοντας στη σκιά του Γιόζεφ Βάντσικ και πρόλαβε να παίξει ουσιαστικά δέκα «γεμάτες» χρονιές.

Ο κορυφαίος Έλληνες τερματοφύλακας,  που διέπρεψε όπου κι αν έπαιξε (Ηλυσιακό, Καστοριά, Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, Αθηναϊκό) για σχεδόν μια εικοσαετία, ήταν το «Φάντομ», ο Νίκος Σαργκάνης. Και είναι πραγματικά κρίμα, που γεννήθηκε στην προ-Μποσμάν εποχή, ειδάλλως θα τον καμαρώναμε με τη φανέλα μιας από τις μεγαλύτερες ομάδες της Ευρώπης.

Αυτά στο παρελθόν. Στα φρέσκα κουλούρια, το πρόσωπο των ημερών είναι, δίχως αμφιβολίας ο Γιώργος Αθανασιάδης. O MVP της δεύτερης αγωνιστικής του Champions League έφερε και πάλι τον Έλληνα τερματοφύλακα στον επικαιρότητα. Με τον Οδυσσέα Βλαχοδήμο να καθοδηγεί την άμυνα της Μπενφίκα και τους Αλέξανδρο Πασχαλάκη και Σωκράτη Διούδη να έχουν δώσει κι αυτοί τα διαπιστευτήριά τους, η μάχη για την ανάδειξη του καλύτερου σύγχρονου Έλληνα τερματοφύλακα, αυτού δηλαδή που θα ξεκινάει στην Εθνική ο Τζον Φαν’τ Σχιπ, φαίνεται ότι δεν θα κοπάσει ποτέ.

Πλην των τεσσάρων, υπάρχουν κι άλλοι Έλληνες γκολκίπερ που έπαιξαν στο παρελθόν ή φιλοδοξούν στο μέλλον να (ξανά)φορέσουν τη γαλανόλευκη.

Ας τους δούμε όλους αυτούς καθώς και τα ταλεντάκια που χτίζουν τώρα την καριέρα τους και φιλοδοξούν μια μέρα να φορέσουν τη φανέλα μιας μεγάλης ευρωπαϊκής ομάδας και φυσικά τη γαλανόλευκη.

Οι εν ενεργεία διεθνείς: Αλέξανδρος Πασχαλάκης, Σωκράτης Διούδης, Γιώργος Αθανασιάδης, Οδυσσέας Βλαχοδήμος | Οι ξεχασμένοι: Στέφανος Καπίνο, Γιάννης Γκέλιος, Κώστας Λάμπρου, Βασίλης Μπάρκας, Γιάννης Ανέστης | Η νέα γενιά: Κωσταντής Τζολάκης, Αντώνης Στεργιάκης, Αλέξανδρος Σαφαρίκας

Δες το αφιέρωμα στους 12 έλληνες τερματοφύλακες

Διαβάστε επίσης

Back to top button